Khamis, 8 Januari 2009

First Day Kakak @ School

Hari ni hari pertama kakak di sekolah...

memang dah terlambat dah pun... kanak-kanak lain dah start sekolah isnin tu ... tapi kakak baru hari ni dapat ke sekolah..

salah aku juga.. sebab aku berfikir sangat nak sekolahkan kakak kat mana... last-last.. sebab terlalu berfikir.. pendaftaran untuk sekolah tadika pun dah tutup dan banyak sekolah yang dah penuh...

kira syukur la juga kakak dapat masuk kat satu sekolah berdekatan dengan tempat kami tinggal ni.. kira senang lah ayah nak hantar dan amik dia tiap-tiap hari...

Hari pertama kakak di sekolah...

hari ni sengaja aku ambil cuti supaya boleh temankan kakak di sekolah.. ye lah, takut pula kalau dia menangis di sekolah...

jam 7.15 pagi lagi kakak dah bangun padahal malam tadi dia tidur jam 1 pagi... aku dah balik-balik sound dia suh tidur awal.. aku cakap kalau dia tak mo tidur awal esok tak yah sekolah... tapi ye lah.. sebab semalam hujan lebat... dia tertidur waktu siang.. lama pulak tu... itu yang dia tak boleh tido malam... lagipun aku rasa dia dah excited sangat nak pergi sekolah.. sampaikan dia cakap.. "kenapa esok? kenapa nda malam ni aja pergi sekolah?"..

kakak.. kakak...

lepas mandi .. pakai baju (kakak pakai baju biasa sebab baju sekolah belum ada lagi... ) kasi bangun ayah.. (malam tadi ayah lambat tido.. jadi liat sikit lah nak bangunkan dia... ) bangunkan adik... mandikan adik .. pakaikan adik baju... masa ni kakak dah siap pakai kasut sendiri (kakak ni jenis yang berdikari.. semua dia nak buat sendiri.. pakai baju.. pakai stokin... pakai kasut.. sikat rambut.. cuma aku ikatkan rambut dia je lah.. )

bila dah siap semua.. kakak pun dah sangkut beg dia.. adik pula yang buat hal lagi... adik pula yang nak beg lah... nak bekas air dia lah.. macam macam dia nak.. mengalahkan orang nak pergi sekolah pulak... even kasut sekolah kakak dia pun dia nak pakai jugak...

adik memang macam tu... orang yang paling excited sekali nak pergi sekolah adalah adik.. bukan kakak... kakak kool ajer... tapi adik yang over.. dia pulak mintak beli macam-macam.. beg sekolah Ben 10... buku... kotak pensel.. pensel.. warna segala.. semua adik ada... cuma sekolah je yang tak mo terima adik...

tadi pagi.. bila dah sampai kat sekolah.. kakak terus masuk dalam bilik darjah dia.. adik siap tanya lagi...

Adik: Mama... adik pun mau tolah juga... (adik pun mau sekolah juga)

Mama: Mana boleh adik belum besar lagi... adik masih kecik... nanti sudah besar macam kakak baru adik boleh sekolah...

Adik: Adik nda mau ncik... adik mau ncai... (Adik tak mau kecik.. adik mau besar)

Mama: tunggu lah .. nanti adik besar lah juga macam kakak..

lepas tu bila kakak dah duduk di meja dia... dia kena hidangkan air milo dan juga biskut sekeping untuk sarapan... kakak langsung tak sentuh minumannya... agaknya dia segan.. atau agaknya dia tak biasa minum pagi-pagi... masa di rumah pun aku dah sediakan minuman untuk dia.. tapi dia minum seteguk dua je.. itu pun di paksa... tapi... kalau nenen.. laju je dia... ha ha ha..

bila adik nampak kakak kena hidang air dan juga biskut... adik terus cakap macam ni dengan aku...

Adik: Mama... adik mau minum air tolah... (mama.. adik mau minum air sekolah)...

Mama: kan air adik ada.. minum aje lah air adik tu..

Adik: Adik mau minum air tolah...

aduh.. malas aku nak layan anak aku yang sorang ni... dia pulak yang lebih.. makin di layan makin menjadi la tu...

kami tunggu di luar kelas kakak lebih kurang satu jam .. aku tengok kakak diam ajer di tempat duduknya... budak perempuan yang duduk di sebelah kanan kakak masih menangis sejak mak dia pulang... manakala budak yang duduk di sebelah kiri kakak nak ajak kakak main.. tapi tak kena layan.. even dia offer kakak air kacang soya dia pun kakak buat nampak tak nampak.. he he he..

apa yang aku tengok.. kakak asik perhatikan orang sekeliling dia aje.. aku perhati jugak kalau-kalau dia asik memperhatikan orang yang sama... tapi tidak... aku rasa kakak tengah try to menyesuaikan diri dia dengan perhatikan orang sekeliling... ingat pula masa first day aku kat sekolah dulu... like mother like daughter...

bila kelas bermula dekat jam 9 pagi... budak-budak yang lain berkumpul di hadapan cikgu... cuma kakak dan budak yang menangis tadi (masa ni budak tu dah diam) masih duduk di meja mereka.. mungkin masih baru.. aku pun tak paksa kakak nak ikut aktiviti yang di buat... biar lah dia menyesuaikan diri dulu.. cikgunya pun tak paksa jugak...

bila aku rasa kakak dah ok... (walaupun masih duduk di kerusinya tak bergerak-gerak.. yang bergerak cuma matanya yang besar... ) kami pun pulang sekejap.. sebab aku tak jemur kain lagi.. nanti jam 11 kami akan datang balik untuk jemput kakak...

jam 11.15 kami pun bertolak ke sekolah kakak (perjalanan nak ke sekolah kakak tak sampai 10 minit dan melepasi satu sekolah tadika yang lain) bila aku tengok budak-budak kat tadika tu sudah keluar.. aku dah risau.. mesti kakak nangis ni sebab kami lambat...

ayah cakap jangan risau lah.. sebab mereka keluar jam 11.30... tapi kenapa budak tadika yang lagi satu tu dah keluar????

bila kami sampai kat sekolah kakak... betul lah kata ayah.. kelas kakak belum habis lagi.. kami pun perhatikan lah dari luar kelas mcm mana kakak punya first day...

aku tengok kakak tengah berbaris dengan kawan-kawan baru dia (masa ni kakak masih diam lagi) .. cikgu dia ajar berbaris.. (siapa ndak baris ndak boleh pulang... itu kata cikgunya.. ) aku perhati ajer kakak... dia ikut aje apa yang cikgunya cakap.. angkat tangan... turun tangan.... tapi lambat sikit lah.. sebab dia tengok dulu kawan-kawan dia yang lain...

bila aku tengok dia berkumpul dengan kawan-kawan sekolah dia.. baru aku perasan yang anak aku seorang ni tinggi dari kawan-kawan perempuan yang lain.. di kalangan kengkawan dia.. senang nak spot dia... tak macam mama dia.. kementot... ha ha ha...

lepas bagi salam .. ucap terima kasih cikgu semua... kakak orang pertama yang kena kasi keluar... hehehe.. jadi kami tak tunggu lama... kami pun terus pulang...

on d way tu aku tanya lah kakak..

Mama: kakak... macam mana lah sekolah? seronok???

kakak: seronokkkkkk...

Mama: esok mau sekolah lagi???

kakak: Mauuuuu...

Mama: Kakak ada nangis ka tadi???

Kakak: Ndak... kakak ndak nangis ma tadi...

Mama: Bagussss.... ada kerja rumah ka kena suruh buat??

Kakak: Adaaaa...

Mama: Kakak nakal ka di sekolah tadi??

Kakak: Ndak...

Mama: Ada kawan sudah???

Kakak: Adaaaaa...

Mama: Siapa nama kawan????

Kakak: ENTAH...

sooooo typical kakak...

anak aku dah sekolah... dah besar rupanya anak aku... tak sangka kan... dah tua aku ni yer.. he he he...

harap-harap la kakak rajin belajar dan menjadi orang yang berguna bila besar nanti...

bila aku tanya cita-cita kakak... dia kata bila dah besar dia nak jadi doktor supaya nanti kalau mama sakit dia boleh ubatkan.... dia nak belikan aku rumah besar... chewah.... cita cita mulia anak aku...

adik pula bila di tanya nak jadi apa.. adik kata nak jadi polis... nanti boleh tangkap orang jahat... lagipun nak belikan mama dan ayah kereta besar... he he he...

aku rasa cita-cita anak aku ni pengaruh CSI.. sebab masa aku ngandung .. memang CSI tak pernah missed..

semoga cita-cita anak-anak aku akan tercapai satu hari nanti... insyaAllah...

2 ulasan:

Yatie berkata...

haah la ika, sedar tak sedar dah besar anak ko .. padahal last kita contact ko tak kawin pun lagi .. hehehe .. semoga cita2 anak ko tercapai nanti :)

Saya Anak Malaysia berkata...

he he he.. tu la aku pun tak sedar...

insyaAllah... mudah-mudahan tercapai juga cita-cita murni mereka tuh... :)