Rabu, 29 Julai 2009

Pregnancy Oh Pregnancy...

Alhamdulillahhhh... kenyang sudah ni... rasa mengantuk pula..

dalam dua hari ni rasa penat sangat.. mana nda.. kelmarin aku kena check kandungan gula dalam darah lagi.. 4 kali kena cucuk jari .. seb baik main tembak untuk ambik darah sikit jak.. klu mcm minggu lepas tu.. sampai 3 kali kena ambik kat lengan nih.. lebam nya pun masih belum hilang..

tapi tu lah.. kandungan gula masih tinggi.. kata doktor terlalu tinggi.. nyaris aku kena admit di hospital untuk suntikan insulin.. klu kena admit.. maknanya ndak pecahlah rekod aku, mengandung nda masuk hospital.. hehhe..

masa mengandung kakak dulu.. aku kurang darah.. kena admit sampai tiga kali.. masa mengandung adik pula aku kurang air dalam badan.. pun kena admit sampai dua kali.. yang ni pula.. masih pegang rekod belum di admit ke hospital.. tapi kandungan gula pula terlalu tinggi..

oleh sebab tak jadi admit ke hospital hari ni.. minggu depan aku ada appointment lagi dengan doktor pakar diet.. ni mau kena brainwash lah ni ndak boleh makan itu.. ndak boleh makan ini.. pas tu dua minggu lagi kena buat ujian darah mcm kelmarin .. sampai jam 8.30 malam pun aku masih pigi klinik untuk amik darah.. penat wooo.. kalau gula ndak turun jugak.. alamat kompom lah aku kena admit di hospital.. penatttt....

aku tau pasai apa kandungan gula dalam darah tinggi... mana ndak.. dalam sehari mesti aku pekena dua tin air susu kacang soya.. entah lah.. mcm ketagih pula aku mau minum tu.. tadi lepas doktor ckp nda jadi admit.. aku pun nekad dalam hati lepas ni nda mau lagi minum susu kacang...

tapi apa kes.. belum pun dua jam aku bertekad nda mau minum susu kacang.. sudah si adik minta beli air susu kacang (air kegemaran si adik la nih)... last-last aku pun nda boleh tahan suda... minta dua teguk jakkk dari si adik.. hehehe.. alaaaa... ujian darah pun 2 minggu lagi.. lama lagi tuuu...

aku rasa yang kelmarin gula aku tinggi tu pun bukan pasal apa... tapi sebab aku banyak makan coklat yang besan aku kasi hari isnin tuh.. tu yang kandungan gula tinggi tuuu.. dasar tebarus nya orang tua... kih kih kih...

tapi lepas ni aku kena control diet.. doktor bilang nda boleh minum minuman yang bergula.. milo nehi... susu kacang nehi... air yang ada susu pekat manis nehi.. buah pun kena kurang (2 biji sehari)... kuih muih nehi... aku kena minum air kosong saja dalam masa dua minggu nih.. aduiii.. sudah lah semenjak mengandung ni aku macam bermusuh dengan air kosong ... mau nda mau terpaksa la aku pura-pura kawan air kosong ni hinggalah keadaan mengizinkan... kansel la planning ku mau makan ABC dalam dua minggu nih... sia siaaaaa...


p/s: aku lupa sebenarnya mau tulis.. masa aku tengah boring-boring menunggu di klinik tadi.. lebih kurang jam 8.45 dalam Malaysia Hari Ini di TV3.. masa iklan tudung Ariani.. maka aku ternampaklah orang yang sangat aku kenal di kaca TV3 sedang memilih tudung-tudung di butik Ariani dengan ayu sekali.. orang itu ndak lain nda bukan.. jeng ... jeng .. jeng.. allaaaaa.. orang yang baru balik bercuti di Ki IL tu.. sepa lagi.. klu bukan Besan ku sama si Ija.. kalah artis Youuuu... kih kih kih...

9 ulasan:

Puan Saiman berkata...

Psssttt dik, sah la kakak ni artis... muahahahaha

Ika berkata...

tu laaaa... mimang artis..

seb baik di klinik.. klu d rumah suda aku teriak2 kstau c dadik mama acai kuar tb... kih kih kih..

MaMaMiE berkata...

Ika, mmg artis laa durang nih, sepatutnya durang kena interview lagi bah tu..buli tuju lagu tarus kan...kkekeke...harussss laaaa...

LeeYo berkata...

punya la aku nda suka air kosong ikaaa.. nda sedaaappp ekekek.. sib bek masa aku kena cek dulu normal..tekanan darah pula yang tinggi...
ewah-ewah besanmu masuk tibi ikaaa??? nda sangkaaaaa ooo ekekke..dalingggg minta otograaapppp...

Ika berkata...

Makmi; bukan setakat tuju lagu tu makmi.. mekropon tu di ambil terus mau kasi nyanyi lagu untuk kita semua.. kekekeke.. (besan.. jan marah ahhhh)

leo; tu la bah leo.. aku taim ni nda suka minum air kosong.. tapi apa leh buat kan.. tepaksa la kannn...

itu la aku pun kemarin tekejut tingu besan ku sama si ija tengah belek2 tudung di Ariani.. kih kih kih...

Puan Saiman berkata...

Ehemm...... masuk tv kan, ni kalau nyanyi ni gerenti ujan cam tadi pagi ni...... jadi ndak payah la ah nyanyi....hahahahaha

Ika berkata...

kak.... klu mau nyanyi.. isuk jak.. supaya ari pagi nam ni ujan labattt... kih kih kih

Mama Mia berkata...

masa sia pregnant dulu pun, ada 1 kali tertinggi pulak kandungan gula dlm darah..apa tidak, 1jam b4 pigi klinik sia minum 1 tin oren.Nasib baik la teda apa2...bah,kontrol2 la diet ko k..

Ika berkata...

hehehe...
thanks mama mia.. sia masih risau nih.. esok mau pigi check gula lagi sekali.. adohhh.. penat..

dua minggu suda sia tahan ndak makan yang manis.. nda minum yang manis.. tapi kadang2 main hantam la juga... he he he..

apa apapun mintak2 la esok semuanya ok..