Isnin, 25 Mei 2009

Kakak VS Adik..

VS




Dayang Nurain Syafiqah (menantu si besan.. kih kih kih)

Kita mulakan perang ni dengan si kakak...

1. Masa aku mengandungkan kakak.. hari2 aku minum air bergas.. sebab aku ndak boleh minum air tawar... klu minum air tawar mesti aku muntah...

2. mengandungkan kakak.. aku dapat hadiah suntikan inferon 7 kali di punggung + darah satu pain...

3. Lepas lahir jak.. kakak di tahan dalam inkubator.. patutnya 3 hari tapi sebab dia lasak, nurse hanya dapat bertahan selama satu malam jak (kuat betul menangis.. )

4. Lepas aku bersalin kakak, masa ayah masuk melawat, dia langsung nda percaya yang aku sdah beranak.. (sepanjang mengandung mau 3 kali aku kena admit).. lagipun di cradle tu ndada baby.. padahal baby sudah sana sebelah masuk inkubator.. bila ayah tingu jak perutku kempis.. terus ayah lari pi bilik sebelah mau tingu baby.. ndak bagi salam lagi tu.. cheh.. aku yang penat2 meneran..

5. sekarang dua dua sudah besar... kakak suda sekolah.. tiap2 pagi mesti begaduh dengan dia dulu kasi bangun dan kasi mandi.. apa punya anak dara nih.. liat bebeno mau di kasi bangun..

6. si kakak ni kalau merajuk.. klu aku nda pujuk sampai esok pun masih lagi dengan rajuknya.. bukannya boleh orang lain yang pujuk..

7. aku paling tensen kalau suruh kakak mengemas... mesti nda pandai siap...

8. klu begaduh.. mesti si kakak yang menangis..

9. kakak jenis yang sentimental sikit... klu lama nda jumpa orang (ua ka.. babu2 nya ka.. atau pakcik2 nya ka.. dia pandai rindu tu.. pandai lagi dia peluk2 klu jumpa)..

10. klu kakak berselera makan.. adik mesti kurang selera makan...

11. klu belikan mainan.. si kakak lebih suka mainan barbie.. ada sekali tu aku belikan mainan masak2 untuk kakak.. mainan pantai untuk adik.. mau tau apa cerita??? si adik leka main masak2.. si kakak pula leka main pasir di bawah rumah.. tensennn...




Awang Akmal Syafiq Hakimi (siapa2 mau jadikan menantu.. booking awal2 ya.. borang permohonan masih lagi di jual)

1. Masa aku mengandungkan adik pula.. hari2 aku minum air tawar... sebab nda buli minum air yang ada rasa.. klu minum air yang ada rasa.. gerenti muntah kuning...

2. mengandungkan adik.. aku dapat hadiah hamper dari YB Rosnah yang melawat di hospital papar sempena hari krismas selepas aku dihadiahkan berpain2 air... hahah..

3. Lepas lahir jak.. adik mau kena tahan di wad kanak2 sebab muka dia merah betul (terlilit tali pusat).. tapi nasib baik doktor kata.. "NVM.. keadaan baby ok juga.. jadi boleh keluar".. selamatt aku dari bermalam lagi di hospital)

4. Lepas aku bersalin adik pun ayah nda pecaya yang aku suda beranak.. mcm biasa la.. adik masih lagi dalam jagaan nurse... tapi masa ayah datang melawat tu juga la adik kena hantar pi tampat aku.. dengan muka dan mata dia yang merah.. kesian adik..

5. adik ni jenis alert mcm aku.. pagi2 bila aku bising2 kasi bangun si kakak.. bukannya si kakak yang bangun.. si adik pula yang bangun.. ndak pasal2 tepaksa kasi tidur dia balik..

6. klu aku yang marah dia.. pandai la dia menempel2 menumpang kasih sayang sama orang lain sambil keluar segala air hidung.. mata.. liur dan segala air yang ada lah... hahaha.. tapi dia merajuk kejap je.. sayang2 sikit ok la tuh...

7. adik jenis yang rajin.. kemas mainan ka.. kemas tempat tidur ka.. kemas tempat makan ka.. semuanya habis.. klu suruh menyapu, adik lagi sapu bersih dari si kakak.. lagi aku tensen...

8. klu begaduh.. mesti sampai segala kaki... tangan.. dan apa yang patut lah ke badan si kakak.. tensen aku dengar si kakak melaung...

9. Adik ni jenis Mengganas... sama mcm mamanya.. klu lama nda jumpa pun buat dekkk jakkk.. kih kih kih..

10. kalau adik berselera makan pula.. mesti si kakak yang teda selera mau makan.. aku pun heran pe'el anak aku dua orang nih.. macam2...

11. kalau diberi pilihan untuk beli mainan.. adik lebih suka mainan ultraman.. dia lah ultraman cosmos.. dia lah ultraman max.. dia lah ultraman tiga.. dyna.. semua nama ultraman pun dia tau.. tapi semalam aku test.. adik jadi rasaksa baltan.. pun dia mau juga.. dengan syarat.. si kakak jadi rasaksa yang paling jahat di alam semesta.. hahahah.. masih juga mau watak baik.. cheh..

walau macam mana pun... oleh sebab dirumah tiada kawan lain mau di bawa main.. gaduh mcm mana pun... tatap baik semula.. ya lah.. carik2 bulu ayam.. lama2 bercantum juga kan?? betul ka tu? dulu pernah juga aku carik2 bulu ayam.. tapi mau satu minggu aku tunggu.. nda juga bercantum balik.. kompius aku...


Tapi kalau di kampung.. klu dua orang nih bergaduh.. siap komplot lagi dengan sepupu2nya jangan kawan adik lah.. jangan kawan kakak lah... last2 aku juga yang jadi mangsa... satu mangsa bisikan (klu gaduh adik pandai bisik di telinga.. "mama.. jangan kawan syafikuk").. yang si kakak pula.. melaung lah tu mcm orang kena pukul.. iskkk.. tensen aku...

selalu kalau duduk di rumah dengan ayah, sambil tengok anak2 main kejar2 sesama sendiri... trus aku ckp ngan ayah.. "Yah.. ini baru dua.. belum tiga lagi... !" trus ayah geleng kepala...

agaknya apa lah jantina anak aku yang ke3 ni ya.. malas aku scan mau tau jantinanya.. yang penting semuanya selamat... kadang2 mau juga tau.. tapi kadang2 mau juga di kasi suprise.. sebab masa baby dengan adik dulu.. awal2 lagi doktor sharifah kasi tau apa jantinanya.. hehehe..

apa2 pun si adik sudah membahasakan diri dia abang... dan bila di tanya apa nama adik kecik.. dia akan jawab.. "adik hazimi".. dia ndak mau adik pompuan.. dia tatap mau adik lelaki.. aku pun kalau boleh nak lelaki lah lagi.. ada kawan si adik.. since dia rapat betul dengan aku ngan kakak dia..

yang aku risau.. perangai dia melebih perempuan.. si kakak di ikat dua.. dia pun nak.. si kakak pakai inai sepuluh jari.. dia pun nak sepuluh.. suruh buat kerja rumah rajin.. mengalahkan si kakak.. klu di tanya pula di mana adik kecik.. dia tunjukkan perut dia "adik hazimi dalam perut abang"!.. cheh.. bila di beritahu yang adik hazimi tu dalam perut mama... menangis la dia tu.. cakap "dalam perut mama tu ada T*h*.. bukan adik hazimi"...

bila di kasi tau yang hanya pompuan jak yang boleh ada adik kecik dalam perut.. trus dia ckp.. "abang pun mau juga!"... adehhh.. agaknya mungkin sebab dia kecik lagi kot.. dan ke'terujaan'nya mau dapat adik tu yang buat dia gitu... heh heh heh..

2 ulasan:

LeeYo berkata...

ikaa ehehe.. aku rasa c adik mu ani c makmi kan membuking tu ekekekke

Ika berkata...

bulihh.. bulih.. buking tah awal2... keh keh keh