Jumaat, 8 Januari 2010

Gula.. Manis.. Kencing manis..

Rasanya sudah 2 minggu di rumah teda gula..

aku ndak kesah pun sebab sejak dari zaman muda remaja aku jarang minum manis-manis nih.. selalu pagi-pagi aku minum air kosong jakk.. sampai la sekarang.. kalau teringin mau minum manis pun aku prefer susu pekat berbanding gula.. itupun boleh dikatakan dalam seminggu dua kali jak minum manis..

bukan mau jaga kesihatan pun.. tapi aku kurang gemar manis-manis nih..

tapi heran kan.. masa mengandung boleh pula Blood Sugar Pressure aku Tinggi.. dan aku ada 'harapan' untuk mendapat kencing manis.. palisss palissss.. *ketuk wood!*...

bulan lepas mama suruh bawa gula 2 kilo dari kampung.. (ye lah.. mama kan ada geng sama taukeh kedai.. senang dia mau beli banyak gula sebab mama buat kueh!)... itu pun 2 kilo tu mau satu bulan kami mau kasi habis.. hehhe.. jimaaattt...

malam kelmarin.. bini anak buah aku bawa sejenih kueh dari tempat kerjanya.. aku ndak tau la apa nama kueh tu.. tapi kueh tu di buat daripada mee hun.. mee hun tu di goreng, pas tu di gula.. pas tu di tekan dalam loyang.. kemudian di potong-potong.. (proses membuat tu tau.. tapi nama kuih ndak tau.. pandai kan? kih kih kih.. )

kuih yang dia bawa tu manisss sangat.. aku ndak la makan.. tapi si kakak suka sangat makan.. sambil makan tu dia cakap-cakap la yang kuih tu manis sangat.. dan anak buah aku yang seorang lagi tu.. bising-bising.. "mati la kita ni semua kena kencing manis makan kuih manis betul nih!"... tapi dalam bising-bising tu.. mulut tatap makan kuih tu.. Hampeh!.. anak buah ku yang bawa kuih tu diam jak..

ndak lama lepas tu.. si kakak ni pula menyampuk.. "ya kann.. kita makan manis-manis ni.. nanti manis pula kita punya air kencing!"..

then anak buah aku si pondan tu menyampuk juga.. "nanti kalau air kencing kita manis.. boleh la kita buat gula balik!" deiii ajaran sesat nih si pondan nih!... aku dalam bilik.. senyum jak...

semalam ayah beli gula.. dia dapat beli 4 kilo dari kedai.. aku pun heran lah.. sebab sekarang ni kan boleh beli 2 kilo jak.. aku pun tanya ayah..

aku: Yah.. mcm mana ko boleh dapat 4 kilo nih yah?

Ayah: aku paksa Ke***g tuh..

aku: aikkk.. mau pula Ke***g tuh makan paksaan ayah tu..

Ayah: ehhh.. aku bah nih! (bangga la tu kunuk)..

aku: (dalam hati jak.. ) ya lah.. sedangkan ais batu pun boleh cair kalau ayah pujuk.. ni kan pula Ke**ng... .. Hahahahaha...

1 ulasan:

LeeYo berkata...

ikaa ais batu tu ko la ba kan ekekekk